MarttiHaverinen

Jättäkää Partsaanivalssit väliin

Vappuna on tapana laulella työväenlauluja ja muuta poliittista musiikkitarjontaa. Minulle on aina särähtänyt korvaan, kun lauletaan partisaanien urotöistä. Niitä ei ole. On vain totaalitäärisen diktatuurivaltion suorittamia sotarikoksia jotka ovat kohdistuneet siviileihin.

Hauskaa Vappua!

https://yle.fi/uutiset/3-10326898

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Monet kommunistisen aiemman itänaapurin lapsentappajista ja raiskaajista saivat vieläpä urhoollisista ansioistaan kunniaprenikat rintaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hyryn Martti-naapurini kuitenkin tietänee, ettei vapun perinteinen (ja varsin upea) partisaanivalssi ole sittenkään kotoisin "raukkojen desanttien neuvostokotomaasta" vain Stalinin/Hitlerin yhteisin tuumin nujerretusta Puolasta:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Partisaanivalssi

Glada vappen till alla!

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Totta; olen partisaanivalssin kuullut 70-luvulla kapakassa Puolan Wrocklawissa (ent Breslau), sillä ei ole oikeastaan mitään tekemistä Neuvostoliiton kanssa, siksi puolalaiset muusikot sen esittivätkin.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

On ollut minunkin suosikkini-muulloinkin kuin wappuna.
- Muistelen kuulleeni mm. "Varsovan katusoittajien/laulajien" esittämänä...?
...mutta mahtaneeko sitä versiota enää löytyä mistään...?

Kyllä kaikenlaista musiikkia tulee maailmaan mahtua-niin kauan kun kappaleille on kuuntelijoita?!
- Wappuna erilaista wappumusiikkia- muissa kinkereissä muunlaista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Pienellä netin selailulla saa selville, että kyseessä on toisen maailmansodan aikaisen Puolan vastarintaliikkeen piirissä syntynyt laulu "Dziś do ciebie przyjść nie mogę" (myös "Kołysanka leśna") vuosilta 1942-43. Puolaa varsinaisesti osaamattakin voi sanakirjan avulla päätellä nimen tarkoittavan "Tänään en voi luokses tulla"; näillä sanoillahan myös ainakin yksi suomennos alkaa. Laululla ei ole mitään tekemistä menneiden vuosisatojen Puolan jakojen sen paremmin kuin sota-ajan Neuvostoliitonkaan kanssa. Tosiasiassa tämä on laulu rakkaudesta ja taistelusta saksalaisia vastaan. Minun epämusikaaliseen korvaani valssin melodia muuten sisältää paljon samaa kuin Michel Ogińskin tunnettu poloneesi "Jäähyväiset isänmaalle".

Puolantaitoisille lisätietoa löytyy sivulta https://pl.wikipedia.org/wiki/Dzi%C5%9B_do_ciebie_....

Kirjaston alkuperäinen vastaus (24.10.2014):
"Puolalaisen Stanislaw Mazierskin ´Puolalainen partisaanilaulu´eli ´Partisaanivalssi´ lienee alunperin kertonut Puolan levottomasta menneisyydestä. Ympäröivät suurvallathan ovat jakaneet Puolan keskenään vähintään kolmeen kertaan (!) Suomalaisen Sauvo ´Saukki´ Puhtilan tekemien suomenkielisten sanojen on kuitenkin usein mielletty kertovan sota-ajan Neuvostoliitosta. Laulu on luultavastikin ollut käytössä myös siellä ja tullut tunnetuksi ja suosituksi Suomessa ehkä sitä kautta."

Lähteitä ja lisätietoja:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dzi%C5%9B_do_ciebie_......

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ylen jutussa haastateltu Veikko Juntunen ajoi koulubussiani ja on jäänyt mieleen mukavana ja humaanina henkilönä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mm Ranskan ja Italian vastarintaliikkeen jäsenet olivat myös partisaaneja ja myös metsäveljiä on kutsuttu partisaaneiksi. Eiköhän mukaan mahdu urotekojakin, joilla vahingoitettiin mm Saksan toimintaa.

Maailmassa on ollut paljon muitakin kuin neuvostopartisaaneja ja joskus se on ollut ainoita tapoja vastarinnalle diktatuureja vastaan.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Unohtaa ei kannata myöskään Titon partisaaneja.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

No nämä partisaanit nyt vain olivat liikkeellä diktaattori Stalinin antamalla mahtikäskyllä vuodelta 1941.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Neuvostoliiton sankarit, eli partisaanit joita lähetettiin Suomen puolelle olivat nykymittapuun mukaan terroristeja.
Niiden, tässä en käytä persoonapronominia, tarkoitus oli ensisijaisesti aikaansaada kauhua siviiliväestössä ja tätä kautta yrittää vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen Suomessa.
Oikeat partisaanit, esim. puolalaiset ja Titon väki sekä kreikkalaiset, olivat porukkaa jonka ainoa tarkoitus oli tuhota vihollisen liikenneyhteyksiä, varastoja ym. ja aiheuttaa viholliselle mahdollisimman suuria tappioita linjojen takana.
Jos he jäivät kiinni, seuraus oli kuulustelujen ja kidutuksen jälkeen teloitus.

Jore Puusa

Minulla varmaan mieli harhautuu - kun mielestäni suomalaiset ns. sissit tappoivat myös siviilejä ollessaan reissussa --- esim erässä huoltokeskusinvaasiossa poltettiin elävältä sairaalan potilaat..

Minulla on yksi ainoa raamatunkohta jäänyt nuppiin. Se menee vapaasti että.
Kaiva ensin hirsi omasta öögastasi, ennenkuin alat silmäkirugiksi viholliselle.
Vai meniks se nyt ihan noin.

Partisaanisedät asustelivat myös Pripjetin soilla - jossa koettivat veljellisesti hoidella sakasalaisia setiä hengiltä.
Suon sen heille. Jospa ne siellä suunnassa lauleli myös tuota biisiä. Toka maailmansota olisi kestänyt paaaalajon kauemmin idässä ilman partisaaneja. paljonko olisi kuollut enemmän????

Vakavoidun.
Olen käynyt (kuvaamassa) jokaisella saavutettavissa olevalla partisaanihyökkäyspaikalla Suomessa.
Jengin olisi voinut muuten evakoida sieltä, ei evakoitu..katsottiin että itärajan pinnassa asuvat ovat alempia kommarihmisiä ja epäluotettavia. Näin kertoi minulle vanha setä Raatteen tien metsässä. Ei ollenkaan kivaa.

Oliko sitten niillä venäläisilla sotavangeilla kivaa, joita suomalaiset kohtelivat about huonoiten II maailmansodassa. Nollasummaa pelataan. Sota ei ole kiva juttu. Seitsemässä olen ollut mukana, eikä niissä ole ainuttakaan moraalisesti putipuhdasta näkynyt.

Neukkulasa oltiin samanlaisen propagandan uhreina - kuin sen jota RÄP puolue nyt kiljuu Suomessamme.
Että missä silmässä malka, missä hirsi.?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos blogisti Haverinen suosittelisi vappulauluksi "Silmienvälliin..." -kappaletta, kommentoija Puusan vuodatus olisi jotenkin osunut. Nyt se menee aika pitkälti harhaan ja samalla yrittää silottaa venäläisten sotarikollisten mainetta.
Puusan kommentti on sukua lausahdukselle: tekiväthän natsitkin paljon hyvää.

Jore Puusa

Kommentoija Jääskeläisen ininä ei kuitenkaan osunut edes silmien välliin, asiat kun pitää suhteuttaa sen mukaan mikä on omakohtainen kokemus.
Niinpä olisinkin kysynyt suomalaisia sotarikollisia ihannoivalta Jääskeläiseltä, jonka mielestä oli kiva että venäläisiä sotavankeja kuoli WWII:ssa suhteessa eniten suomalaisilla keskistysleireillä --- seuraavaa.
Monessako sodassa olet ollut mukana - jotta voit moralisoida kommentoija Puusan ylevämielistä ja kirkasotsaista puheenvuoroa matalamielisillä murjaisuillasi.
Itse voin omalta kohdaltani todeta määrän joka on tasan seitsemän sotaa ja lukuisa määrä pienempiä sohimistapauksia. kun tarpeeksi katsoo aivonpalasia oivaltaa että sota on aina paska juttu ja jokainen siellä touhuava syyllistyy keljuihin asioihin. Joidenkin teot vain sopivat paremmin joillekin siviileille.
Eli taas me uskomme vain siihen mikä meitä tämän maailman jääskeläisiä miellyttää, vain suomalaisia kohdeltiin huonosti, me taas taistelimme jessuksen johdolla kirkkain ja reiluin toimin vastaan saastaista ryssää. A bot
Over and out.

sarcasm trigger warning...on täällä tosikkoa jengi..huhhuh

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #13

"... asiat kun pitää suhteuttaa sen mukaan mikä on omakohtainen kokemus."
Eipä näyttänyt olevan kommentoija Puusallakaan kokemuksia partisaanien sotarikoksista Suomessa, joten ei mielipiteensäkään perustu omakohtaisiin kokemuksiin asiasta.
Suomalaisten mahdolliset sotarikokset eivät mitenkään toimi partisaanien rikosten oikeutuksena. Eikä tietenkään oikeutusta noille rikoksille saa minun mielipiteistäkään.

Toisen maailmansodan jälkeen ei Suomen armeijan henkilöstöä taitanut olla tuomiolla, joten Neuvostoliitto ei pitänyt tapahtuneita oikeudenkäynnin arvoisina. Kun voittajavaltojen sotarikokset joka tapauksessa ohitetiin, ei partisaanejakaan ollut oikeudessa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #13

Viittaan vain kommentoija Puusan aikaisempiin kommentteihin joissa hän kirjoittaa "henkilöön" käymisestä.
Jääskeläinen ei taida inistä, ei ihannoida sotarikoksia, ei taida olla iloinen että venäläisiä sotavankeja kuoli.

Eipä tässä muuta.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #19

Jocke, tuo Jore Puusa näyttää olevan niitä sadun prinsessaakin herkkähipiäisempiä, jotka eivät anna kommentoida omia blogikirjoituksiaan, mutta tulevat mielellään henkilöön käyvästi vit*****maan muiden blogeihin. En tiedä mistä Puusa on tuon kaiken tekstinsä imenyt, ilmeisesti jostain vanhasta homehtuneesta neuvostopropagandasta.

No täytyy tunnustaa, että henkilöön käyvästi tulee itsekin kirjoiteltua, kun jonkun omasta poikkeava mielipide oikein harmittaa. Minun on syytä pyytää sinultakin anteeksi taannoisia muumilaakso -ilmauksiani liittyen al-Taeea koskevaan väittelyymme.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #21

Vähän niin kuin samat sanat.
Vaikka pyrinkin olemaan käymättä henkilöön. Joskus vain tulee vastattua.
Jhtuneek siitä että äitini petti että js jku lyö niin lyö kahdesti takaisin, mutta älä kskaan lyö ensimmäisenä.

(Tu yksi p......en kirjain ei toimi.)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tuosta venäläisten sotavankien kohtelusta on tehty jopa tutkimusta https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/vaitos-sotav...
Tämänkään tiedon jälkeen en aloittaisi riemulaulua neuvostoarmeijalle, mikä talloi sitten alleen koko Itä-Euroopan ja näivetti vuosikymmeniksi sirpin ja vasaran alle.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Noin vuosi sitten venäläinen lehti ihasteli suomalaisen varusmieskoulutuksen tasoa ja kirjoitti mm, jotta jokainen suomalainen sotilas on partisaani.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Luin jostakin, että Venäjällä olisi ensi-iltaan tulossa "provokatiivinen" elokuva suomalaisista, nyk. rajantakaisista "keskitysleireistä...?"

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Ymmärrän hyvin blogistin ajatukset ja itselleni särähtää aina hiukan korvaan kun kuulen partisaaniaiheista musiikkia esim. vaikkapa Bella Ciao tai Partisaanivalssi.Sinänsä ihan kelpo musiikkia.

Aihe on tuttu jo edesmenneen äitini kautta joka eli Pielisjärvellä (nyk. Lieksa) jatkosodan aikaan elokuussa 1944 ja ollen silloin 12-vuotias. Partisaanit iskivät viereiseen taloon ja surmasivat 6-7 henkilöä mm. sylivauvan.

Oheisessa SA-kuvassa oleva Eemeli Saarelainen pääsi pakoon teloitusrivistä viime hetkellä tuo sylivauva käsissään. Partisaanit ampuivat perään lävistäen Eemelin käden ja tyttövauvan joka sai surmansa. Kuvan Teuvo-poika haavottui myös karkuunlähdössään. Yksi veljeksistä pelastui koska piiloutui talossa olleeseen vaatekasaan. Lasten äiti ammuttiin teloitusrivissä.

P.S Olen tavannut kuvan Eemelin 60-luvulla käydessäni mummolassa. Vaitelias mies jota mummoni kohteli hyvin ystävällisesti. En silloin lapsena asioita ymmärtänyt mutta tänään oivallan.

http://sa-kuva.fi/static/38/92/133892_r500.jpg

SA-kuvan teksti_

""""Otettu Lieksan Sotasairaalassassa hoidettavina olevista siviilihenkilöistä, jotka haavoittuneina pelastuivat vihollisen partisaanien käsistä näiden hyökätessä Pielisjärven pitäjässä Kuorajärven kylässä asuvien henkilöiden kimppuun 30.7.1944. Kuvassa haavoittunut isä Eemeli Saarelainen haavoittuneen 11-vuotiaan pikkupoikansa Teuvon kanssa.""""
Rukajärven suunta 1944.08.04

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lokasta ja Seitajärveltä löytynee partisaanilaulujen aineksia. Iso joukko näitä puna-armeijan sankareita raiskasivat 3-vuotiaan lapsen vuoron perään lapsen ennen lapsen lopullista murhaamista pistimen iskulla.

Tämä on vain sitä, mitä tapahtui aikanaan, ja josta palkittuja mulkkuja on edellen elossa Venäjällä kunniamerkkeineen.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Onko Laurilla tietoa vielä suomettuneet johtajamme ovat patsastelemassa "voiton päivänä" punaisella torilla.

Oma mielipiteeni on, että yhdenkään suomalaisen politiikon ei pitäisi seistä siellä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Vielä hölmömpää on kuunnella Internationaalia. Alkuperäisversion sanat kertovat kaiken punalippujen veivaajien taustoista. Löytyy pikku googlettamalla.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Juu, kyllä kunnon sotilasmarssit ja "Pallen", "silimien välliin ryssää" biisit ovat jautaa! -Eik va?

(...Jos persut hallitsevat joskus enemmistönä, niin kaikenmaailman "Partisaanivalssit" ja kaikki muukin epäisänmaallinen rappiotaide kielletään ja hävitetään-Saksan Aatun tapaan!)

Kannattaa muuten googlata Åttopojat-laulu-ja soitinyhtye, johon on kuulunut mm. tuttuja julkimoita...?

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Jos jätetään kommarilaulut niin jätättekö te kristuslaulut?

Itse olen nähnyt, että sananvapaus joka ei ole sellaisenaan väkivaltaa tai pidä sisällään sanoitusta jossa kehotetaan tappamaan vastapuolta, on itseilmaisun sisällä.

Itse en näe miten itse voisin osallistua kommunistisiin rientoihin. Mutta noita partisaanilauluja ei sentään pakkolaulateta kouluissa yhteislaulurituaaleina. Vaikka toisaalta "eräiden" maailma saattaisi avartua jos näin tehtäisiin.

Toimituksen poiminnat