MarttiHaverinen

Purkamisvelka ja pääkaupungistuminen

 • Kukka- ja kenkäkauppa pääkadun varrella. Kuva Google.
  Kukka- ja kenkäkauppa pääkadun varrella. Kuva Google.
 • Entinen Siwa. Kuva Google.
  Entinen Siwa. Kuva Google.
 • Entinen lounasravintola. Paloi viimekesänä ja siinä oli silloin pizzeria. Google.
  Entinen lounasravintola. Paloi viimekesänä ja siinä oli silloin pizzeria. Google.
 • Apteekki muuttanut pois ja lähtee varmaan Osuuspankkikin. Viereisellä tontilla palanut talo ja toimittaa parkkipaikan virkaa.
  Apteekki muuttanut pois ja lähtee varmaan Osuuspankkikin. Viereisellä tontilla palanut talo ja toimittaa parkkipaikan virkaa.
 • Rautatieasema. Kesällä kulttuuri- ja kavilakäytössä. Ei henkilöliikennettä. Kuva Google
  Rautatieasema. Kesällä kulttuuri- ja kavilakäytössä. Ei henkilöliikennettä. Kuva Google
 • Kopsakka halli joutilaana. Näitä on muitakin. Google.
  Kopsakka halli joutilaana. Näitä on muitakin. Google.
 • Ukkohalla. Google.
  Ukkohalla. Google.
 • Tori on rempallaan. Google.
  Tori on rempallaan. Google.

 Pia Pakarinen julkaisi täällä US:n blokissaan: ”Menestyvän kaupungin merkki on, että se kasvaa” –valtuustopuheensa: http://pia1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225047-menestyvan-kaupungin-merkki-on-eta-se-kasvaa#comment-3399090 Kommentointini yhteydessä lupasin palata aiheeseen.

Samalle päivälle YLE on tehnyt sivuston, mistä voi tarkistaa, ”Onko kunnallasi tulevaisuutta”: http://yle.fi/uutiset/3-9192528#Hyrynsalmi

Samoin on tehty gallupkysely, missä suomalaiset haluaisivat asua: http://yle.fi/uutiset/3-9251768

34% suomalaisista haluaa kyselyn mukaan asua suuressa kaupungissa keskustassa tai lähimaastossa ja 58% pienessä taajamassa tai maaseudulla.

Kerron pienen kertomuksen kunnasta, missä olen nyt viisi vuotta asunut. Yleisesti puhutaan kiinteistöjen korjausvelasta. Täällä on syytä puhua purkamisvelasta. Kiinteistöjä ei korjata niiden huonon tuottavuuden vuoksi kun ylläpitokulut syövät kaiken tuoton ja odotukset paremmista ajoista puuttuvat. Tämä koskee taajamaa mutta kyllä kuntaan rakennetaan… Laskettelukeskukseen.

Kuntataajama on rakennettu hyvässä uskossa ja luottamuksessa sen jälkeen, kun perääntyvät saksalaisjoukot polttivat sen kokonaan 1945. Hyvässä uskossa tulevaisuuteen, suurin panostuksin ja uhrauksin. Ja mikäpä on ollut rakentaessa Suomen parhaalle rakennusmaalle, hiekkakankaalle, mistä on saatu muuraus- ja valuhiekat samalla, kun taloon on kaivettu kellarin kuoppa. Ja vesi ei ole tullut kellareihin eikä perustukset routineet. Kaksi sahaa, porotalous ja maa- ja metsätalous toivat leivän. Samoin suuret rakennushankkeet, kuten Seitenoikean voimalaitos, valtion virastotalo, pankkikiinteistöt ja kouluverkosto työllistivät. Kostamus työllisti paljon myös hyrynsalmelaisia.

Hyrynsalmen kunta on panostanut elinkeinoihin ja muistan täällä olleen vielä 1990-luvulla hyvä pöhinä yrityselämän kehittämisen suhteen. Teollisuushalleja on tältä ajalta tyhjillään tai toissijaisessa käytössä. Kunnan riippakiveksi tai tulevaisuuden toivoksi (kuinka kukin sen käsittää) on myös jäänyt laskettelukeskus Ukkohalla lomakylineen. Sahat ovat lopettaneet toimintansa kauan sitten.

Niin nyt jos arvioidaan sitä, ovatko kasvukeskukset toimineet jotenkin erinomaisesti ja ansainneet muuttovoittonsa ja ovatko näivettyvät alueet toimineet moitittavasti...

Oulu on saanut pitää yliopistonsa ja paperitehtaansa, tosin menettänyt Nokian. Vastaavasti Kajaani menetti yliopistokeskuksen ja paperitehtaan, Talvivaaran ollen ainoa lohtu.

Pääkaupunkiseutu on kasvanut vain sen tähden, että valtion varoja on kärrätty alueen kehittämiseen ja hallinnon ylläpitämiseen viimeiset 200 vuotta. Nyt alueen hintataso kirpaisee jo kokoomuslaista valtuutettuakin. Niin kirpaisee täälläkin, tosin päinvastaisesta syystä.

Tarvittaisiinko aluepolitiikkaa taas... hinta- ja palkkataso ovat joustaneet jo täällä periferiassa. Uusi yrittäjyys voi syntyä myös täällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tuon pizzeriapalon jälkeen tuo tontti jää varmaankin tyhjäksi, kuten on jääneet muidenkin palaneiden talojen tontit.
Omakotitalon saa täällä ostettua 30 000 €:lla ja kerrostalon alle satasella.

Itse olen koettanut elvyttää henkiin vanhaa Posti- ja poliisitaloa. Rojektia on piisannut ja talo on käytössä.

Kirjailija Raija Oranen on ollut myös huolissaan taajaman tulevaisuudesta ja hänellä oli jopa visioita: http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kainu...

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Täällä mennään elinkeinot edellä... tosin en usko matkailusta tulevan koskaan kannattavaa elinkeinoa Suomen hintatasolla: http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kainu...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olisi varmaan mielenkiintoista myös laskea, kuinka paljon pääomaa maaseudulta on virrannut kaupunkeihin perinnönjakojen myötä. Kun kolme perillistä jakaa perinnön niin, että yksi jää jatkamaan, niin hän pääomittaa 67% osuudella talouselämää jossain muualla, ensisijassa yleensä taajamissa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Niin ja koulutettu nuori työvoima, valtion kirstuun kilahtavat verot kuten metsänmyyntivero ja alv. esimerkiksi. Kuten edellä totesin, investoidaan täälläkin ja tukiaisia käytetään muttei paikallisten tarpeisiin.

Kun keilahallia suunnittelivat hiihtokeskuksen yhteyteen muuan vuosi sitten, niin esitin elinkeinojohdolle kyllä, että olisi paikallaan rakentaa se taajamaan ja että kyllä turistit tulevat keilaamaan viidentoista kilometrin päästä. Olisi elävöittänyt hieman keskustaa ja hallikin olisi löytynyt valmiina. Trendi vaan on kuulema nykyään että nämä rakennetaan näihin turistirysiin.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Tässäkin blogissa kerrotaan kuinka hurjasti sitä rahaa siirtyy eri tavoin Hyrynsalmelta pääkaupunkiseudulle. Teenpä vaatimattoman pyynnön. Saisinkohan kyseisestä asiasta ihan numeroita? Ainakin Kuntaliiton sivuilta lienee saatavissa tietoja siitä, paljonko kuntaa tuetaan muista kunnista (pääkaupunkiseudulta?). Joku lienee joskus kertonut, että ainoastaan ns. suuret kaupungit maksavat muille kunnille. Miten lienee Hyrynsalmen kohdalla?

Yksityisten ihmisten valtionverot lienevät samat, missä sitten asuukin ja esim. alv lienee sidottu ostettavaan hyödykkeeseen tahi palveluun.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Viittaat nyt varmaan kuntien tasausrahastoon, missä todellakin hyvin toimeentulevat kunnat joutuvat maksumiehiksi. Kuntien valtionosuudet on kanssa olemassa, tosin ne taisivat tulla paikkaamaan sitä, kun aiemmin kuntien saamat metsien pinta-alaverot maksetaan nykyisin myyntiveroina valtiolle. Aika iso lovi tuli maalaiskuntien budjettiin.
Rahan siirtymisetä periferiasta pääkaupunkiseudulle viittasin juuri valtionhallinnon tuomaan pitkään elvytysvaikutukseen. Lisäksi kaikki suuremmat kulttuuri-instituutiot on rakennettu pääkaupunkiin.
Suomen ongelma on ollut jo pitkään pääkaupungin sijainti. Tämä asiantila olisi pitänyt korjata jo heti sotien jälkeen, kun Porkkalanniemeltä tykillä Paasikiveä uhattiin ;)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Lisäksi kun ikärakenne on vinoutunut, niin olisiko sitten niin parempi, että jätetään vanheneva väestö heitteille ja vaille sosiaali- ja terveyspalveluja muuttotappioalueilla vedoten rahan vähyyteen... mitä sanoisivat kasvukeskuksissa asuvat lapset ja lastenlapset tähän?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Täällä oli muutama vuosi sitten ainakin jossain määrin perussuomalaisia kannattava nainen, insinööri, jolla oli teräviä näkemyksiä. Ikävä kyllä nyt en muista nimeä ja hän ilmeisestikin kyllästyi ihmisten luutuneisiin asenteisiin ja asemasotaan, mitä täällä käydään.

Joka tapauksessa yksi ajatus, minkä hänestä muistan, on hänen toteamuksensa, että hän olisi valmis siihen, että osa hänen maksamistaan veroista osoitetaan hänen lapsuus- ja nuoruusaikansa kotikunnalle. Noin karkeasti referoituna. Perusteena juuri se, että siellä on vastattu hänen kasvustaan ja on oikeutettua, että heistä pidetään nyt vastavuoroisesti huolta. Hänhän hyödyttää jo muutenkin nykyistä asuinpaikkaansa.

Vaikka onkin tietokoneaika, niin tuo saattaa olla kohtuullisen vaikea toteutettavaksi. Ajatus on kuitenkin oikea. Kasvun jatkamiseksi käytetyt ravinteet pitäisi palauttaa takaisin kiertoon sinne, mistä ne on viety. (Vihreätkin mielellään huomaavat kierrätyksestä vain itselleen sopivan osan...)

Toimituksen poiminnat